Jongeren financieel wijzer maken

12 april 2023

Om jongeren al vroeg financieel wijzer te maken, worden de preventielessen ‘Geld enzo’ gegeven op middelbare scholen in Elburg door Stichting WIEL en Zelfstandig Adviseur Regiobank D. de Boer’s kantoren BV uit Doornspijk. Per school en klas wordt er gekeken naar een passend aanbod. Het zijn interactieve lessen met filmpjes en discussies, waarin er meer informatie wordt gedeeld over ‘geld enzo’.

Verschillende facetten van geldzaken en de zaken eromheen, komen aan de orde. Betalen, sparen en budgetteren. De voordelen van geld en het ‘rijk’ zijn komen langs, maar ook de risico’s ervan en de nadelen van minder geld hebben. Er wordt gekeken naar waar je eigen verantwoordelijkheid en invloed ligt. Ook wordt er besproken wat uitgaven zijn als iemand 18 jaar wordt en of er afspraken thuis worden gemaakt met ouders/ verzorgers, want wie betaald je rijbewijs en/of je zorgverzekering?

Naast de leerlingen meer inzicht te geven over dit onderwerp, worden ook het vangnet en de mogelijkheden besproken die er zijn als het niet goed gaat. Door erover te praten kan de taboe doorbroken worden over minder geld en schulden hebben. En kan er gekeken worden naar wat er wel mogelijk is in een lastige situatie.

De samenwerking tussen Stichting WIEL en de Regiobank is vrij nieuw. De partijen hebben expertise op verschillende gebieden op dit onderwerp, maar vullen elkaar goed aan. De leerlingen ronden de lessen af met een quiz en de winnaar daarvan wordt beloond met een spel van de Regiobank.

Meer weten over deze lessen en dit onderwerp? Neem contact op met Marja van Engelen – marja.van.engelen@wiel.nl – 0525-681212