Kwiek-nu: Cornelia (84) en Malou (15)

14 september 2023

Sinds februari 2022 bestaat het project kwiek-nu, een dienst binnen stichting WIEL. Vraaggerichte vrije tijdsinvulling- en dagbesteding waar de 55-plusser ondersteuning bij kan krijgen. Waar wordt de ‘kwiekvrager’ blij van en welke talenten en kwaliteiten kunnen benut worden? Dat zijn de uitgangspunten. Van daaruit kijken we samen waar of met wie de match gemaakt kan worden. Margriet Nauta heeft hierin een makelaarsrol.

Margriet vertelt:
Dit gaat over een koppeling van jong en oud. Ik had telefoondienst bij het Sociaal Financieel Trefpunt toen Cornelia belde. Ik dacht direct dat is iets voor een huisbezoek van kwiek-nu. Cornelia, een nog kwieke dame van 84 jaar, vertelde dat ze zich eenzaam voelde. Mensen om haar heen vallen weg en ze dacht daardoor aan contact met een maatje. Vanwege de eenzaamheid ben ik op huisbezoek gegaan om een persoonlijk gesprek te voeren.

In diezelfde week kwam Malou (15) bij het jongerenwerk van Stichting WIEL om aan te geven dat ze graag iets voor ouderen zou willen doen. Ze had al privé ervaring en vond dat zo mooi om te doen, dat ze haar kwaliteiten ook voor andere ouderen wil inzetten.

Eén en één is dan al snel twee, dus nodigde ik Malou en Cornelia samen uit voor een gesprek bij Cornelia thuis. Tot mijn plezier klikte het gelijk tussen de dames, ondanks het verschil van bijna 70 jaar.

De bijna wekelijkse ontmoetingen vullen zij samen in met winkelen, nagels lakken, kletsen, enzovoorts. Nagels lakken is de passie van Malou die haar eigen salon wil openen. En ook zo leuk; Cornelia heeft nu onder begeleiding van Malou een mobiele telefoon aangeschaft en Malou leert Cornelia hoe ze die kan gebruiken. Ze hebben elkaar echt gevonden en bezoeken elkaar graag, waardoor Cornelia zich veel minder eenzaam voelt en Malou haar sociale talent in kan zetten. Ze maken samen plezier.

Vanuit kwiek-nu hou ik een vinger aan de pols door af en toe te bellen of te appen.