Fotografie is meer dan beeld

6 mei 2024

Digitale expositie WIEL: Fotografie is meer dan beeld

‘Er zijn zoveel dingen waar ik tegenaan loop, dat ik niet weet waar ik moet beginnen’, verteld Willeke. Zij is één van de vrijwilligers die in de werkgroep ‘Samen Sterk tegen armoede en eenzaamheid’ zit. De werkgroep is onderdeel van stichting WIEL en heeft als doel om activiteiten op te zetten ter bestrijding van eenzaamheid en geldzorgen, maar ook ervaringen te delen en met elkaar nadenken over helpende mogelijkheden.

En dat is nodig, want de realiteit is weerbarstig en zijn problemen enorm complex (geworden), waardoor het niet zomaar op te lossen valt en er één oplossing is. ‘Ik vind het heel frustrerend dat ik niet kan werken, vanwege mijn ziek zijn, en dat ik onder andere daardoor in deze situatie beland ben. Er wordt van mij verwacht dat ik dingen moet oplossen, maar ik heb er geen middelen voor. Soms heb ik geen overzicht meer. De financiële problemen hebben als gevolg dat andere zaken op de achtergrond raken. Eigenlijk moet er opgeruimd en geklust worden in huis, maar dat lukt me gewoon niet. En helaas, staan er ook niet zomaar mensen voor je klaar. Ik voel me met regelmaat buitengesloten en weet dat mensen over ons praten en oordelen. Het voelt als een vicieuze cirkel waarvan ik ook echt niet weet wanneer die eindigt’.

Dat het veel doet met iemands eigenwaarde en welzijn blijkt hoe dit voor Willeke voelt. ‘Het is altijd maar stress om geldzorgen. Het zou toch niet nodig moeten zijn dat je zorgen maakt of je wel je eten of drinken op tafel kan zetten, geen medicatie kan halen? Wat zou het eens fijn zijn om eens niet zo diep hoeft na te denken over het aanschaffen van iets en je geen zorgen maakt of schuldig voelt’.

Naast dat er geen directe oplossing voor is, geeft het bovenstaande verhaal ook goed aan hoe afhankelijk iemand is of wordt gemaakt van systemen en/ of structuren. WIEL hoopt met haar activiteiten en de werkgroep dit soort kwesties te overbruggen en systeem- en leefwereld dichter bij elkaar te brengen. Ook geeft de werkgroep de mogelijkheid om weer succes te ervaren en dat iemand daarmee weer een positief gevoel krijgt. Eén van de activiteiten die is bedacht en deels is opgezet vanuit de werkgroep is de fotografie cursus voor mensen die dat zelf niet kunnen betalen. Fotografie is meer dan beeld. Willeke heeft daar ook aan meegedaan en de bijgevoegde foto geeft haar gevoel en emotie duidelijk weer; ‘frustratie, maar er is altijd licht’.

De digitale expositie is, van alle deelnemers van de fotografie cursus, de komende weken te zien op de facebook pagina van Stichting WIEL.

Wil je meer weten over de werkgroep en je ideeën ook delen? Neem contact op met stichting WIEL via info@wiel.nl of bel ons op 0525 – 68 12 12